В Україні розпочали збирання ранніх зернових. Названі лідери з врожайністі та обмолоту

Поки що перші результати за врожайністю пшениці перевищують 40 центнерів з гектара

Українські аграрії прозвітували про перші результати збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Збір проведено на площі 1,3 млн гектарів (це склало 9% до прогнозу) при врожайності 41,6 центнера з гектара, намолочено ж понад 5,5 млн тонн, причому 4,1 млн тонн зерна нового врожаю зібрали за минулий тиждень. Про це повідомляють на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зокрема, по даних на 15 липня в Україні обмолочено озимого ячменю на площі в 685 тис. га (28% до прогнозу) при врожайності 42,9 ц/га, намолочено 2,9 млн тонн. Озимої пшениці обмолочено 611 тис. га (9%) при врожайності 41,1 ц/га, намолочено 2,5 млн тонн. Гороху обмолочено 32,4 тис. га (14%) при врожайності 22,8 ц/га, намолочено 73,8 тис. тонн.

Загалом лідерами по обмолоту та за результатами минулого тижня сільгосптоваровиробники Херсонщини, які зібрали 53% площ зернових та зернобобових культур при врожайності 41,4 ц/га, та намолотили 1,7 млн тонн зерна. До свого першого намолоченого мільйона зерна наблизилися і аграрії Миколаївщини (883 тис. тонн).

Вищу за 50 ц/га середню по області урожайність зернових і зернобобових культур на початку збирання (від 0 до 2% від загальної площі) мають господарства Вінницької, Волинської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Черкаської областей. Причому, найкращі показники демонструють аграрії Львівщини - 63,2 ц/га, Волинської - 58,0 ц/га та Вінницької - 57,3 ц/га. А значно менша врожайність (майже вдвічі у порівнянні з лідерами) поки що у Донецькій - 32,1 ц/га і Запорізькій областях - 34,1 ц/га. Загалом, як видно з малюнку до статті, західноукраїнські області отримали поки що значно більшу врожайність зернових і зернобобових культур, ніж південно-східні регіони країни.

В 2020 році в Україні зібрали 65,4 млн тонн зернових та зернобобових культур.

А ось у Австралії місцевим аграріям допомогає збирати врожай штучний інтелект. Вісім ягідних ферм першими випробували в своєму господарстві можливості цієї унікальної технології.