В Україні скорочується виробництво: яких продуктів буде менше
У 2025 році скоротилося виробництво харчової продукції: Гончаренко
Аграрії в Україні стикаються із безліччю проблем. Серед головних - брак якісного насіння і добрив, нестача працівників у регіонах із високою мобілізацією, проблеми з фінансуванням, труднощі з логістикою та експортом продукції.
Народний депутат України Олексій Гончаренко повідомив, що обсяги виробництва харчової промисловості знизилися на 7,9% у першому півріччі 2025 року порівняно з відповідним періодом 2024 року.
За його словами, скоротилось виробництво:
олії та тваринних жирів (- 21,7%)
цукру (- 35%)
борошномельно-круп’яної та крохмальної продукції (- 10,6%).
При цьому, як повідомив народний депутат, збільшилось виробництво:
молока (+12,1%)
м’яса та м’ясних продуктів (+5,7%)
кондитерських виробів (+14,5%).
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, що споживчі ціни в серпні 2025 року порівняно з липнем знизилися на 0,2%, із серпнем 2024 року - зросли на 13,2%. У Державній службі статистики зазначили, що базова інфляція в серпні 2025 року, порівняно з липнем, становила 0,5%, із серпнем 2024 року - 11,4%. Загалом у серпні, за даними Держстату, найбільше подешевшали овочі та фрукти - на 12,7% та 10,2% відповідно. На 1,5% та 1,0% знизилися ціни на рис і цукор.
Однак фіксується і підвищення вартості - на 2,3–0,3% зросли ціни на яйця, м’ясо та м’ясопродукти, рибу та продукти з риби, безалкогольні напої, молоко, хліб, сири, соняшникову олію, масло. Найбільше, за даними Держстату, у серпні подорожчали яйця - на 2,3%.
У розрізі року - серпень 2025 року до серпня 2024 року найбільше подорожчали яйця - на 74,3%.