Головна Новини Агро 2021 Аграрії не можуть вийти в поле: чому зрив посівної в Україні спричинить продовольчу кризу в світі
commentss НОВИНИ Всі новини

Аграрії не можуть вийти в поле: чому зрив посівної в Україні спричинить продовольчу кризу в світі

Під час війни аграрії зіштовхнулися з трьома головними проблемами - катастрофічний брак дизпалива, гербіцидів та міндобрив

11 березня 2022, 17:15
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав одним із головних завдань уряду – проведення посівної у тих регіонах нашої країни, де немає активних бойових дій. Пріоритет, за його словами, – це продовольчі культури. Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук розповів виданню "Коментарі", як українські аграрії готуються до посівної в умовах війни.

Аграрії не можуть вийти в поле: чому зрив посівної в Україні спричинить продовольчу кризу в світі

Посівна. Фото: з відкритих джерел

В південних регіонах України вже мала б початися посівна кампанія. Але цього не сталося, враховуючи бойові дії, окупацію деяких міст, постійне загострення ситуації. До того ж, погодні умови (мороз) не сприяють.

Зараз аграрії зосереджуються на тому, що підживлюють озимину. Але у нас склалася проблема з паливом, а також з засобами захисту рослин – гербіцидами.

По мінеральних добривах в нас є певні запаси. А от дефіцит дизпалива – це величезна біда. На посівну кампанію нам потрібно десь 250 тисяч тон. Їх немає. Зараз збираємо інформацію зі всіх агропрідприємств щодо того – скільки й де не вистачає дизпалива. Щоб виходити на іноземних партнерів у його пошуку.

Щодо самої посівної кампанії – в цьому році зі зрозумілих причин буде дещо інша сівозміна. Акцент зробимо на тих культурах, які швидко дозрівають. Будуть ярі культури попитом користуватися – гречка, горох. Все те, що можна зараз посіяти, щоб уже в липні мати урожай, забезпечивши продовольчу безпеку країни.

Провал посівної кампанії спричинить глобальну продовольчу кризу в світі, з огляду на те, що Україна є основним постачальником зерна до країн Африки та Близького Сходу. Це може стати тригером соціальних заворушень у цьому регіоні, а ЄС може зіткнутися з потоком біженців з бідних країн на додачу до українських.

Читайте також на порталі "Коментарі" — міністр оборони Резніков розповів, як економіка починає працювати на оборону.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини