Головна Новини Агро 2021 Чому селянам краще стати ФОП і хто платитиме більше податків: розказали експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому селянам краще стати ФОП і хто платитиме більше податків: розказали експерти

Експерти оцінили впровадження обов'язкового податку на землю та продану с/г продукцію для пересічних українців та економіки

8 грудня 2021, 15:50 comments1105
Поділіться публікацією:

Чому селянам краще стати ФОП і хто платитиме більше податків: розказали експерти

Як вплине запровадження податків на роботу фермерів, фото з відкритих джерел

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №5600. Є в ньому й позиції щодо землі та селян. Видання "Коментарі" поспілкувалось с експертами саме з цих питань.

Більше 8 мільйонів гектарів земель знаходяться у потенційному тіньовому обороті

Економіст, координатор економічних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман пояснює, що зараз абсолютна більшість с/г землі обробляється на умовах оренди. Але значна частина орендних договорів не реєструється належним чином. Відповідно, з доходів орендодавців не сплачується ПДФО.

"Ймовірно, чимала частина землевласників, які обробляють наділи власноруч, не сплачує податків з вирощеної продукції навіть коли розмір ділянки перевищує 2 га. Проблемою є й тіньова оренда державних земель, яка здійснюється на корупційній основі", – говорить експерт.

Експерт підкреслює, що за даними ДержГеоКадастру, всього в Україні доступні для оренди 33 млн га (без урахування окупованих територій та земель запасу), з яких 28,8 – у приватній власності (паї). При цьому, десь 8,1 млн га – у потенційному тіньовому обороті. Мінімальна оцінка втрат саме від тіньової оренди складає, відповідно до підрахунків експертів, біля 12,5 млрд грн. А втрати від тіньового обігу с/г продукції, в тому числі пов’язаного із використанням цих земель, складають ще 40 млрд грн на рік.

"Прийняті у законопроєкті №5600 норми щодо встановлення мінімального податкового зобов'язання (МПЗ) у розмірі 4% НГО примусять тіньових орендарів сплачувати хоча б мінімальні податки, – вважає Олег Гетман. – Це суттєво зменшить тіньові схеми. При цьому селяни, які мають власні городи у кілька десятків соток, не будуть сплачувати нічого, тому що мінімальне податкове зобов'язання починається від 0,5 гектара. Нічого не втрачають й легальні фермери, які і раніше сплачували податки".

За словами економіста, від цієї норми майже неможливо ухилятись, бо вона прив'язана до номінальної вартості землі.

"Розрахунок податку прийде усім без виключення власникам с/г землі (поза межами міст та більшої ніж 0,5 гектара), – пояснює він. – Тож "схемники", які багато років ухилялись від сплати податків, змушені будуть почати сплачувати мінімальний податок. Третина с/г земель у тіні зараз – ще й суттєво викривляла конкуренцію. Від цього страждали законослухняні фермери. Тож від впровадження цієї норми очікується позитивний вплив на розвиток сільського господарства ще й внаслідок вирівнювання конкуренції".

Проблеми виникнуть у тих, хто займається "тіньовим" обробітком земель

Заступник генерального директора з адвокації асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Олег Нестеров пояснює, яким чином податкова контролюватиме отримання доходів від продажу вирощеної на угіддях продукції:

"По-правильному, якщо при продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва), вирощеної на землях ОСГ отримано дохід, сума якого сукупно за рік перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, аграрій зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік. Та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), сплативши ПДФО (18%) з суми такого перевищення. Як це буде реалізовуватися та контролюватися зі сторони ДПС, наразі питання відкрите, але думаю найближчим часом будуть відповідні роз’яснення після того, як документ буде офіційно підписаний. Лише тоді вже можна буде говорити про це більш детально".

Дав відповідь Олег Нестеров й щодо того, як вплине на розвиток сільського господарства та роботу дрібних фермерів податок (1 400 грн за 1 га землі на рік) та податок на продану с/г продукцію.

"Щодо МПЗ слід розуміти, що це не додатковий податок. Аграрії наразі сплачують всі податки, які передбачені в рамках їхньої діяльності – ЄП4, ПДФО, ВЗ, земельний податок і т.д., і вираховують скільки це виходить на гектар. Якщо сума цих сплачених податків перевищує встановлений показник МПЗ, який в перші пару років становитиме 4% від НГО, то аграрію нічого доплачувати не потрібно, якщо нижче – тоді необхідно доплатити суму до відповідного рівня МПЗ. Тобто про якийсь новий вид податку мова не йде", – акцентує експерт.

За його словами, ті, хто працюють легально зі сплатою всіх податків і офіційно працевлаштованими працівниками, навряд чи відчують якісь зміни і, по суті, якихось мінусів чи складнощів наразі для них не передбачається.

"Для власників паїв, які здають офіційно в оренду свої угіддя, аналогічна історія, адже всі податки сплачує орендар, – продовжує представник УКАБ. – Проблеми і складнощі дійсно виникнуть у тих, хто неофіційно (за готівку) здає свої землі, займається "тіньовим" обробітком земель або ж має співробітників, які офіційно не оформлені, і, відповідно, за них  не сплачується ПДФО і ВЗ, що є доволі суттєвою часткою у сплаті податків підприємствами. Для таких підприємств найкращим вирішенням проблеми буде вихід з "тіні". Також, якщо ви самостійно обробляєте та реалізуєте продукцію, то доцільніше реєструватися як ФОП 4 групи єдиного податку чи ФГ, адже для них буде застосовуватися показник МПЗ вдвічі менший, ніж для інших. Тобто не 4% від НГО, а 2% від НГО, що становить близько 550-600 грн/гектар".

Тут, підкреслює Олег Нестеров, може бути певна складність, оскільки процес реєстрації суб’єктом господарювання чи навіть ФОПом потребує проходження хоч і не самої складної, але процедури і комунікації з органами влади, податковою тощо.

"По цьому питанні владі слід провести певну інформаційну кампанію, пояснивши доцільність обробітку землі з метою подальшої реалізації власно вирощеної продукції, як суб’єкт господарювання на єдиному податку, а не просто фізособа. Провести із залученням податкової відповідні тренінги, щоб полегшити для таких суб’єктів процедуру звітування тощо", – вважає експерт.

 Як повідомляв портал "Коментарі", підвищення екоподатків може вплинути на екологічну ситуацію в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини