Головна Новини Агро 2021 Хто з українських фермерів отримає державні гарантії на покупку землі у кредит
commentss НОВИНИ Всі новини

Актуально Хто з українських фермерів отримає державні гарантії на покупку землі у кредит

Кредити на покупку землі будуть надаватися малим і середнім фермерам із терміном повернення до 10 років

14 липня 2021, 15:00
Поділіться публікацією:

14 липня Кабінет Міністрів України схвалив новий проєкт постанови, яким регулюється порядок надання державних гарантій на портфельній основі. Ця постанова є дуже важливою для фермерів, оскільки в рамках реалізації земельної реформи вона втілює можливість державних гарантій по кредитній підтримці придбання земель сільськогосподарського призначення.

Хто з українських фермерів отримає державні гарантії на покупку землі у кредит

Уряд України прийняв постанову, якою надав державні гарантії з кредитів на купівлю землі. Фото: Кабмін

Як повідомили у пресцентрі Міністерства фінансів України, реалізація постанови дозволить визначити механізми державних гарантій, встановити вимоги щодо відбору банків, які мають право отримати держгарантії. Були виділені вимоги до позичальників і затверджені зобов'язання, згідно з якими банки-кредитори повинні отримувати забезпечення у вигляді державних гарантій.

Уряд визначив державний "Укрексімбанк" агентом гаранта. З цієї банківської установи й будуть проводитися виплати та перевірка отриманих від інших банків-кредиторів розрахунків і документів.

Своєю чергою прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пояснив, що "дешеві гроші", які повинні отримати малі та середні фермери для придбання земель сільськогосподарського призначення,  — частина державної підтримки для успішного розвитку ринку землі. Зараз в Україні вже діє система портфельних гарантів, коли держава гарантує повернення більшості кредитних коштів банку в разі їх несплати з боку бізнесу. Тепер новими правилами зможуть скористатися й аграрії, які захочуть розширити площі своїх господарств.

За інформацією Дениса Шмигаля, оприлюдненою на сайті Кабміну, пільгові та гарантовані умови кредитування будуть надаватися тільки середнім і дрібним фермерським господарствам. Вони повинні працювати на землі, але у своєму використанні мати не більше 500 гектарів сільгоспугідь. Термін кредитування — до 10 років.

В уряді висловили впевненість, що гарантії від держави будуть спонукати банки значно знижувати ставки по кредитах для аграріїв.

"Коментарі" вже писали, як з початку липня запрацював ринок землі в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини