Головна Новини Агро 2021 Ринок землі в Україні: як держава регулює та спрощує земельні відносини
commentss НОВИНИ Всі новини

Ринок землі в Україні: як держава регулює та спрощує земельні відносини

Безперечним плюсом стало врегулювання роботи сервісу автоматичної оцінки вартості нерухомості Фонду держмайна України

30 січня 2022, 18:04
Поділіться публікацією:

Минуло понад півроку з моменту запуску ринку землі в Україні. Так, з 1 липня 2021 року був знятий мораторій на продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Із впровадженням реформи земельні відносини стали однією із найбільш обговорюваних тем як у ЗМІ, так і в суспільстві.  Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук розповів виданню "Коментарі" про розвиток земельного ринку та основні законодавчі зміни, що його стосуються. 

Ринок землі в Україні: як держава регулює та спрощує земельні відносини

Ринок землі в Україні - Колаж "Коментарі"/Д.Романюк

"Можна констатувати, що ринок землі розвивається поступово та без "крутих поворотів". Ціна на землю с/г призначення також не показує великих коливань. Суттєві зміни можливі, коли з 2024 року право купувати землю отримають юридичні особи. Тоді власники можуть очікувати більш вигідніших пропозицій", — говорить Денис Марчук. 

Разом з тим фахівець відзначає деякі законодавчі зміни, які відбулись протягом цього часу, і які впливатимуть на всіх учасників ринку. 

Передовсім, цього тижня Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт №6199, який спрощує купівлю деяких видів с/г землі. Мова йде передусім про земельні ділянки для садівництва та ведення особистого селянського господарства (ОСГ) в межах населених пунктів.

"Проблема у тому, що для їхньої купівлі-продажу нотаріус повинен зробити чимало  перевірок. Це робить процедуру значно дорожчою та займає багато часу. Це при тому, що раніше на продаж таких земель не було заборони, вони не потрапляли під загальний мораторій, який стосувався земель с/г призначення. Під загальне регулювання ці землі потрапили під час впровадження ринку землі", — продовжує заступник голови ВАР. 

Аби спростити процедуру, законопроєкт 6199 скасовує перевірки з боку нотаріуса щодо покупців деяких с/г ділянок на предмет дотримання ними обмеження у володінні землею до 100 га. Норма стосується:

земельних ділянок площею до 0,25 га, з цільовим призначенням під садівництво;

земельних ділянок площею до 2 га, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства (ОСГ), які знаходяться  у межах населеного пункту.

Правила оподаткування під час продажу земель с/г призначення змінює законопроєкт 5600, який уже набув чинності з 1 січня цього року. Згідно з ним, перший продаж об’єктів нерухомості, до яких належать і земельні ділянки с/г призначення, оподатковуватиметься за ставкою 0%. Під час другого продажу земельної ділянки протягом року ставка податку складатиме 5%, третьому – 18%. До цього часу Податковий кодекс України передбачав оподаткування під час продажу паїв за ставкою 5%. 

Однак, передбачаються пільги під час продажу третьої земельної ділянки: з бази оподаткування можна буде вирахувати витрати, понесені на її придбання. Ставка податку 18% розраховуватиметься з різниці між ціною придбання і ціною продажу.

"Ще одним безперечним плюсом у покращенні регулювання земельних відносин стало врегулювання роботи сервісу автоматичної оцінки вартості нерухомості Фонду держмайна України. Проблема полягала в тому, що програма некоректно оцінювала вартість землі і ціна ділянки могла сягати кілька сот тисяч гривень, що абсолютно не відповідало ринку. Це питання аграрні асоціації, зокрема і Всеукраїнська Аграрна Рада, порушили під час одного із засідань Земельного штабу при Мінагрополітики. Нещодавно міністр аграрної політики Роман Лещенко відзвітував про удосконалення алгоритму розрахунку оціночної вартості та запевнив, що оціночна вартість земельних ділянок вираховується коректно", — резюмував Денис Марчук. 

Раніше на порталі "Коментарі" — Ситуація на ринку землі в Україні: ціни, ризики та тенденції, про які не говорять. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини