Головна Новини Агро 2021 Чи готові українці продавати землю: експерти назвали річні підсумки відкриття ринку землі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи готові українці продавати землю: експерти назвали річні підсумки відкриття ринку землі

Точки зору експертів щодо ефекту від запровадження ринку землі в Україні розділилися

22 грудня 2021, 10:54
Поділіться публікацією:

Чи готові українці продавати землю: експерти назвали річні підсумки відкриття ринку землі

Експерти оцінили відкриття ринку землі, фото з відкритих джерел

У середині 2021-го було відкрито ринок землі в Україні. Що можна сказати у кінці року? Які наразі є проблеми та прориви розповіли експерти.

Земельні відносини в країні будуть удосконалюватися з прийняттям ресурсних законопроектів

Генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Роман Сластьон підкреслює, відкриття легального ринку с/г землі є дійсно ключовим досягненням 2021 року в агрополітиці. Його очікували всі с/г виробники.

"На старті були певні процедурні проблеми щодо нотаріального посвідчення угод, перевірок покупців, роботи реєстрів, експертної оцінки земель. Однак більшість з них вирішені, або ж знаходяться на стадії законодавчого врегулювання, – зазначає гендиректор УКАБ. – Якщо говорити в цифрах, то за підсумками шести місяців маємо вийти на обсяг 180-190 тис. га купівлі-продажу с/г земель, що майже відповідає обігу 1% загального обсягу с/г земель за рік. Тим не менше, більшість експертів та досвід інших країн вказує на подальший очікуваний річний обсяг угод купівлі-продажу на рівні 1-3% від загальної площі с/г земель".

Якщо говорити про подальше удосконалення земельних відносин в країні, на своє прийняття у майбутньому році очікує низка законопроектів, які мають усунути законодавчі неузгодженості та неточності. Мова, за словами Романа Сластьона, йде про наступні документи:

– законопроект №6199-1 щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки, який наразі направлений на розгляд у першому читанні до ВРУ (покликаний врегулювати частину проблемних питань щодо ринку землі, а саме виправляє деякі неточності і складності при проведення договорів купівлі-продажу земель с/г призначення);

– законопроєкт про консолідацію земель, який має на меті створити законодавчу базу для вирішення питань неефективного користування с/г землями та черезсмужжя;

– законопроект 5202-д про організації водокористувачів, який є основоположним у реформі власної меліорації в Україні і пріоритетним у реалізації на наступні декілька років;

– законопроект №3012-1, який має здійснити справедливе розпаювання земельних ділянок державних підприємств для колишніх працівників радгоспів та учасників АТО.

Завершення ринку відкрило двері для легалізації раніше здійснених напівзаконних оборудок

Політичний та економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок вважає, що питання завершення (а не запуску) земельної реформи, суть якого полягала в наданні дозволу на продаж-купівлю земель сільськогосподарського призначення, набуло в останні роки в Україні суто політичного забарвлення.

"Опоненти активно експлуатували риторику збереження права українців на володіння народним багатством зароблячи політичні бали, – пояснює він. – Втім, враховуючи, що в Україні є понад 41 млн га сільськогосподарських земель, залишати потенційний актив в розмірі близько 50 млрд дол. поза межами правового регулювання є абсолютно нелогічним. Окрім того, майже 7 млн власників земельних паїв, яким сукупно належать 17 млн га землі, були позбавлені конституційного права вільно розпоряджатися належним їм майном".

Старт вільного продажу землі з 1 липня 2021 року за неповних 6 місяців дав змогу провести операції з купівлі продажу близько 170 тисяч гектарів на загальну суму близько 3 мрд. грн.

"Можна стверджувати, що це неспіввимірно мало щодо загальної кількості земель, але це більше плюс аніж мінус – українці не готові продавати землю дешево. Вони чекають ціни не 1,5 тисячі доларів за гектар, а 10 і більше. Це є наслідком тієї самої політичної боротьби за чи проти відкриття ринку, коли власників паїв лякали страшилками про "прийдуть китайці і скуплять всю землю чи вивезуть вагонами чорнозем за кордон". Безумовно, в умовах, коли продавати-купувати землю можна лише резидентам фізичним особам, очікувати ефекту снігової лавини та росту ціни за гектар не варто", – підкреслює експерт.

Але, на його думку, це є добрим запобіжником швидкого перерозподілу сільськогосподарських угідь та поступового їх здорожчання.

"Заради правди слід відзначити, що найбільші землевласники України, які мають у своєму розпорядження сотні тисяч гектар, вже придбали паї по договорах емфітевзису чи іншим способом – і фактично розподілили більшу частину угідь. І завершення ринку просто відкрило для них двері для легалізації раніше здійснених напівзаконних оборудок, з яких не сплачувалися податки. Але в будь якому випадку це кращий вихід, аніж залишати ситуацію неврегульованою (фактично в тіні), – вважає Валерій Клочок. – Залишаються певні застереження, коли з 2024 року право придбавати землю набудуть юридичні особи до 10 тис. га "в одні руки". Іноземці зможуть купувати землі тільки в тому випадку, якщо за це проголосують українці на всенародному референдумі. Тому законодавцю варто було б повернутися до обговорення цього питання в парламенті".

 Як повідомляв портал "Коментарі", чому селянам краще стати ФОП і хто платитиме більше податків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини