Головна Новини Агро 2022 Це буде колапс: нардеп розповів, чому ЄС має бути зацікавлений в наданні зброї Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Це буде колапс: нардеп розповів, чому ЄС має бути зацікавлений в наданні зброї Україні

Світ зіткнеться з голодом, Європа з тисячами біженців з Азії та Африки

13 квітня 2022, 15:29
Поділіться публікацією:

Наразі територію України умовно поділено на зони відповідно до карти бойових дій. Про це розповів Андрій Мартин, старший проектний менеджер реформ Кабміну, фахівець з питань земельної політики.

Це буде колапс: нардеп розповів, чому ЄС має бути зацікавлений в наданні зброї Україні

Фото ілюстративне / Pixabay

Тож, до зони проведення бойових дій віднесено: Сумська, Чернігівська, Миколаївська, Луганська та Донецька області. Зона високого ризику — Одеська, Запорізька, Херсонська, Харківська, Житомирська, Київська, Рівненська та Волинь. У відносно безпечній зоні всі інші області, Саме в безпечній зоні на аграріях найбільше завдання використати всю землю сільськогосподарського призначення для вирощування врожаю.

За даними Мінагрополітики, станом на 7 квітня прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на контрольованій Україною території складали 13 648 тис. га, що на 3 268,3 тис. га менше від показника минулого року (16 916,3 тис. га). Посів озимих культур на зерно під урожай 2022 року було проведено на площі 7,7 млн, посів озимого ріпаку проведено на площі 1 млн 24 тис. га, що на 143 тис. га більше від показника 2021 року.

Народний депутат та член Аграрного комітету Дмитро Соломчук розповів, які наслідки війни в Україні для всього світу — у продовольчому аспекті.

"Україна – визначальний гравець на світовому ринку продовольства: 48% світового ринку соняшникової олії, провідні позиції в експорті курятини, яєць, пшениці. І коли почали руйнуватися ланцюги доставок через війну в Україні, європейські та світові політики нарешті зрозуміли нашу роль на цій арені. Україна постачає левову частку агропродукції на світовий ринок", — зазначає політик.

Наслідки від бойових дій на території нашої держави, що є безумовно житницею Європи, вже відчули іноземці через підвищення цін на продукти. З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України в світі продукти подорожчали на 13% в середньому, такий рівень цін не фіксували останні 60 років. Подорожчали рослинні олії — на 23%, крупи — 17%, цукор — 7%, м’ясо — 5%.

Китай в минулому році мав неврожай пшениці й тому закуплятиме рекордні обсяги зерна для своїх потреб. Тому ціни на зерно точно не зменшуватимуться. Наразі Україна з партнерами напрацьовує варіанти експорту запасів зерна, які були розраховані на продаж, а це 25 млн тонн пшениці та кукурудзи.

"Уряд і Аграрний комітет Ради працює над розв'язанням цього питання: разом з Польщею готуємо "сухий порт", щоб експортувати нашу продукцію сушею, Литва теж планує відправити тестовий поїзд із 2 тисячами тонн агропродукції до литовських морських портів. Ці та інші заходи зможуть налагодити зірвану логістику, але дуже складно в нинішніх умовах відновитися на усі 100%", — додає експерт.

Серед наслідків війни в Україні безумовно підвищення цін на агропродукцію; голод в бідних країнах; хаос, міграція, зростання ризику війн та збройних конфліктів в Північній Африці та на Близькому Сході. З цих країн біженці мігруватимуть в Європу.

"Це буде колапс. Війну завершити можливо. Українці – найсміливіша нація світу, яка фахово і потужно обороняється на своїй землі. Усе, що нам потрібно – воля країн Заходу, консолідація, якої не було раніше. Потрібно вдарити по усіх найболючіших місцях рф, поставивши пріоритетом майбутнє Європи, а не меркантильні інтереси кожної країни. Нам потрібна зброя і сильна позиція цивілізованого світу у знищенні такої РФ. Аргументи у нас є. Воля до перемоги – теж", — підсумовує Дмитро Соломчук.

Ми писали, як вирішуються проблеми аграріїв під час посівної в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини