Головна Новини Агро 2022 Сільське господарство під час війни: які найбільші виклики наразі й як вирішити проблеми аграріїв
commentss НОВИНИ Всі новини

Сільське господарство під час війни: які найбільші виклики наразі й як вирішити проблеми аграріїв

Експерти розповіли, яка ситуація в сфері сільського господарства станом на середину березня

16 березня 2022, 17:30
Поділіться публікацією:

Сільське господарство під час війни: які найбільші виклики наразі й як вирішити проблеми аграріїв

Фото ілюстративне / Pixabay

Війна з російськими окупантами в Україні триває 21 добу. Як це впливає на роботу фермерів та якими будуть наслідки для аграрної сфери розповіли для видання "Коментарі" експерти.

Економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак говорить, що ті кроки, на які пішов уряд, тобто державне фінансування та кредитування фермерів — це позитивне рішення. А от щодо проведення посівної в областях України експерт наголошує, що там, де знаходяться окупанти, це буде зробити важко.

"Якщо на твоєму полі стоять ворожі війська, то посівної там не може бути. Крім того, багато де бракує трактористів та інших працівників. Майже всюди на тимчасово окупованих територіях бракує добрив, пального, ЗЗР і поставити їх туди немає жодної можливості. Відповідно, посівну цього року точно буде провалено. Варто також пам’ятати, що поля часто заміновані, а розмінування займає роки. Якщо відомо, що на полі міни, то поки його не розмінують, робити ніхто там нічого не буде. А наші поля не будуть пріоритетом – спочатку розмінують міста, містечка, промислові підприємства, аеропорти. Тому потрібно розуміти, що ця проблема надовго", — додає Андрій Ярмак.

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов вважає, що проблема наразі зовсім в іншому — в скороченні обсягів експорту зерна, адже аграрії сподівалися продати продукцію й отримати живі гроші для фінансування посівної. З іншого боку, зерно з минулорічного врожаю й цьогорічного треба буде десь зберігати, якщо робота портів до кінця року не буде розблокована.

Якщо раніше Україна експортувала 4 млн тонн зерна на місяць, то зараз, за різними оцінками, коли налагодяться поставки, Україна зможе вивозити лише 600 тис. тонн в місяць, в кращому випадку 1 млн тонн, але тоді доведеться скоротити експорт іншої продукції, пояснює експерт. За його словами, наразі залишків зерна в Україні 42-44 млн тонн, а річна потреба на ринку внутрішнього споживання — 25 млн тонн.

"Відповідно, на початок осені без експорту, а лише з внутрішнім споживанням будемо мати запасу 30-32 млн тонн. Це забагато. Нам на рік потрібно лише 25 млн тонн. Ми сіємось і будемо сіятися. Навіть якщо врожай 2022 року буде становити 60 млн тонн, що означає дуже поганий врожай для країни, бо ми останні роки збирали 100 млн тонн, то все одно цього буде забагато. Ми стикнемося з тим, що немає де його зберігати. Тому зараз обсягів експорту в 600 тис. тонн й навіть 1 млн тонн на місяць недостатньо. А з рештою що робити? В цьому основна проблема, бо через обмеження експорту та блокування портів аграрії не мають коштів. Вони розраховували, що реалізують зерно й профінансують посівну. З прийняттям постанови уряду та збільшенням експорту, а ми над цим працюємо з Міністерством, та закупівлями в держрезерв ситуація покращиться, бо аграрії отримають живі кошти", — додає Михайло Соколов.

Для аграріїв всіх областей було дуже важливим звернення президента Зеленського, який сказав, що вони повинні сіятися також й на тимчасово окупованих територіях, наголошує експерт.

"Цей сигнал був дуже важливим і люди будуть робити свою справу. Я не розділяю думку, що все пропало й на окупованих територіях нічого не буде – буде й більш того, ми розраховуємо, що цей врожай будемо збирати вже ми, як це і повинно бути, і продавати на експорт теж будемо ми", — говорить заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради.

У фермерів, що займаються тваринництвом, наразі через бойові дії є проблеми з кормами та переробкою їх продукції. Прогнозувати втрати в цій галузі важко, однак багато фермерів намагаються зберегти поголів'я тварин. Деякі підприємства з переробки молока продовжують працювати та постачати свою продукцію до міст.

"Дійсно є проблеми. Через бойові дії припинили роботу багато переробних підприємств. Якщо ви виробляєте молоко, ви повинні його постачати постійно, ви не можете не доїти корів. Війна завдала важкого удару по тваринництву. В деяких фермах є проблема з кормами. Буде скорочення в цій галузі, але наскільки воно буде значним зараз сказати складно. Будемо відновлювати це після війни. Але загроза того, що тваринництво зазнає втрат дійсно є", — переконаний експерт. 

Як повідомляв портал, в якому стані перебуває аграрна галузь, та які можуть бути подальші проблеми – виданню "Коментарі" розповів генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Роман Сластьон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини