Головна Новини Агро 2022 Як українські аграрії переживають війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Як українські аграрії переживають війну

Як бойові дій на території нашої держави впливають на ситуацію в сфері сільського господарства

15 березня 2022, 17:30
Поділіться публікацією:

Вторгнення Росії в Україну призвело до багатьох жахливих наслідків. Є багато загиблих, поранених, зруйнованих міст та інфраструктури. У якому стані перебуває аграрна галузь, та які можуть бути подальші проблеми – виданню "Коментарі" розповів генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Роман Сластьон.

Як українські аграрії переживають війну

Фото ілюстративне / Pixabay

Для глобальної продовольчої безпеки важливо зупинити війну

Наразі замість підготовки до посівної аграрії змушені воювати. Деякі з них вже на фронті. Також вони виконують не менш важливу функцію – безкоштовно забезпечують зерном, цукром, олією, м'ясом та іншими продуктами українську армію та населення, забезпечують дизельним паливом, яке було підготовлено до посівної.

На територіях, які окуповані російськими військами, не ведуться сільськогосподарські роботи ні на полях, ні у тваринництві. Це просто неможливо. У цих регіонах не можна садити ярі культури. Ситуація з тваринництвом жахлива, особливо з молочним поголів’ям: його не можна нормально ні годувати, ні доїти. Для прикладу, у Херсонській області велика ферма була змушена вирізати свою птицю, бо для них не вистачило корму.

На щастя, українські аграрії встигли підживити озимі культури до того, як почалося нашестя росіян на ферми на півдні та сході нашої країни. У господарствах у центрі та на заході наші колгоспники встигли закінчити ці роботи на початку війни. Нині у сільськогосподарській діяльності настала пауза, яка орієнтовно триватиме до 1 квітня.

Зараз головне – зупинити війну. Ніщо інше наразі не є таким важливим для наших фермерів або для глобальної продовольчої безпеки. Нам потрібно більше санкцій проти росії, у тому числі, у сфері сільського господарства. Санкції проти росії працюють, і через них пересічні росіяни вбачають, що відбувається щось не те. Вони допомагають їм переглянути офіційну пропаганду та зрозуміти, як політика путіна заводить їх у дуже погане становище. Це єдиний спосіб зупинити війну. Будь-який інший вид підтримки з боку Заходу є другорядним, оскільки він лише продовжить агресію.

Скорочення обсягів урожаю вплине й на експортерів українського зерна

"Велика сімка" має зрозуміти, що працюють лише санкції проти росії — у всіх галузях, від сільськогосподарських ресурсів до продуктів харчування та ембарго на російський експорт.

Для війни важливо, щоб працювала економіка та були валютні надходження в країну. І це значною мірою залежить від агросектору. Тому слід покращити логістичні умови та оптимізувати роботу блокпостів у західній Україні, адже наразі у нас є тільки сухопутний коридор із заходу, звідки ми можемо ввозити продукцію.

Наразі Уряд відпрацьовує варіанти логістики з постачання ресурсів та бронювання осіб, які задіяні в польових роботах.
Подальша війна в Україні призведе до глобального голоду в усьому світі. Перший результат цих дій – зростання цін на продовольство на світових ринках.  Зерно злетіло в ціні з початку війни буквально з 300$ до 400$ за тонну і продовжує стрімко зростати. Відповідно розуміємо, якщо певне продовольство і буде, то воно буде надзвичайно дороге. Для країн, які є неплатоспроможними, зокрема країни Африки, це буде катастрофа.

Ситуація щодня буде лише погіршуватися, оскільки на сьогодні не проводяться активні посівні роботи. Зазвичай активні роботи по посіву розпочиналися наприкінці березня — на початку квітня. 1 квітня – це умовний дедлайн, коли нам потрібно активно включатися в посівну кампанію. Якщо бойові дії продовжаться, то наш урожай може скоротитись на 40-60%. Це стане справжньою проблемою не лише для України, а й для усього світу.

Країни, які є великими імпортерами українського зерна, зіткнуться з величезною проблемою, враховуючи те, яка кількість населення світу знаходиться поза межею бідності. І зростання цін на продукти харчування, яке вже прогнозують на рівні 30-40%, призведе до тих наслідків, які ми вже бачили в 2007 році, коли зростання цін на продовольство майже вдвічі, призвело до голодних страйків в Мексиці й Єгипті та величезних проблем, які вилилися в глобальну фінансову кризу.

Як повідомляв портал, експерти розповіли, чому зрив посівної в Україні спричинить продовольчу кризу в світі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини